Wydział na 5. Śląskim Festiwalu Nauki KATOWICE


Dr Agnieszka Dutkiewicz oraz dr Renata Kawa reprezentowany nasz Wydział podczas 5. Śląskiego Festiwalu Nauki KATOWICE.

Zorganizowane i przeprowadzone zostały warsztaty "Szyfrowanie nie tylko dla orłów", podczas których można było dowiedzieć się m.in. czy szyfrowanie jest trudne? Czy zawsze jest oparte na skomplikowanych obliczeniach? Czy wymaga użycia komputera? Uczestnicy poznali ponadto podstawowe szyfry takie jak: Cezara, cmentarny, Polibiusza, Playfaira. Na specjalnie przygotowanych arkuszach chętni mogli przetestować nabytą wiedzę, szyfrując i deszyfrując wskazane słowa.

Dużym zainteresowaniem cieszyło się stanowisko pokazowe „Żywność probiotyczna- czym jest, w jaki sposób ją przygotować w domu i czy może być smaczna?” Żywność probiotyczna coraz bardziej interesuje konsumentów na całym świecie. Na stanowisku pokazowym udostępnione były przykładowe produkty konserwowane za pomocą kwasu z i bez udziału naturalnie występujących w nich bakterii fermentacyjnych. Uczestnicy festiwalu mogli obejrzeć drobnoustroje kryjące się w kiszonkach i produktach mlecznych fermentowanych na zdjęciach mikroskopowych, zidentyfikować je morfologicznie, a także posmakować i wykonać ocenę sensoryczną napojów mlecznych fermentowanych różnymi szczepami mikroorganizmów.