Warsztaty „Dobre i Zdrowe” na Wydziale Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych UJD
W dniu 28 maja br. na Wydziale Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie odbyły się warsztaty edukacyjne pt. „Dobre i Zdrowe”, skierowane do dzieci ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1 w Częstochowie.
Inicjatorem przedsięwzięcia byli studenci Studenckiego Naukowego Koła Terapeutów, działającego przy Katedrze Badań Społecznych Wydziału Nauk Społecznych UJD. Warsztaty zostały zorganizowane w ramach współpracy zapoczątkowanej oficjalnym porozumieniem pomiędzy p.o. Rektora Uniwersytetu, dr. hab. Bogusławem Przyworą, prof. UJD, a dyrektor Ośrodka, mgr Agnieszką Ścigałą-Psiuk.
Zajęcia dla uczestników poprowadził dr Przemysław Siemion, prof. UJD, przy wsparciu współpracowników oraz studentów Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych. W wydarzeniu uczestniczyła również dr Adrianna Sarnat-Ciastko, prof. UJD, opiekunka Koła Naukowego, a także jego członkinie: Kinga Kowalczyk, Zuzanna Pyka i Ewelina Trusiuk.
Program warsztatów obejmował część teoretyczną, podczas której dzieci miały okazję w przystępny sposób zapoznać się z zasadami zdrowego odżywiania, oraz część praktyczną, polegającą na samodzielnym przygotowywaniu zdrowych i estetycznych przekąsek. Uczestnicy – pod czujnym okiem specjalistów – tworzyli kreatywne kompozycje kanapkowe, które zachwycały pomysłowością i formą. Zwieńczeniem spotkania była wspólna degustacja przygotowanych potraw oraz rozmowa podsumowująca wydarzenie.
opr. lic. Ewelina Trusiuk / dr Marika Turek
Data dodania: 13 czerwca 2025