W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Sympozjum „Regionalne dziedzictwo kulinarne Częstochowy – między słowem a stołem"

11 grudnia 2025 r. o godz. 9.00 w Auli A-22 rozpocznie się wyjątkowe sympozjum naukowe pt. „Regionalne dziedzictwo kulinarne Częstochowy – między słowem a stołem". Wydarzenie organizowane jest w ramach jubileuszu 55-lecia Uczelni oraz 200-lecia połączenia Starej Częstochowy i Częstochówki w jeden organizm miejski. Gospodarzem spotkania będzie Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych, a za jego przygotowanie odpowiadają Instytut Językoznawstwa Wydziału Humanistycznego oraz Katedra Dietetyki i Badań Żywności WNŚPiT. 


Celem sympozjum jest zaprezentowanie bogactwa lokalnej tradycji kulinarnej w perspektywie języka, historii oraz współczesnych praktyk żywieniowych regionu. Wydarzenie ma charakter interdyscyplinarny – łączy refleksję językoznawczą, kulturoznawczą i dietetyczną, ukazując dziedzictwo kulinarne Częstochowy jako przestrzeń inspirującego dialogu między nauką, tradycją i codziennym doświadczeniem smaku. W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele środowisk akademickich, instytucji kultury, organizacji pozarządowych, lokalnych mediów oraz uczniowie szkół średnich. Uczestnicy będą mieli okazję wysłuchać ciekawych wykładów pracowników Instytutu Językoznawstwa UJD, a eksperci z Katedry Dietetyki i Badań Żywności opowiedzą m.in. o genezie i różnorodności żurku, jednej z najbardziej charakterystycznych potraw regionu. W programie przewidziano również panel dyskusyjny „Smaki regionu dla przyszłych pokoleń", w którym udział wezmą językoznawcy, producenci żywności, przedstawiciele fundacji promujących zdrowy styl życia, przewodnicy turystyczni oraz blogerzy kulinarni. Dodatkową atrakcją będzie możliwość śledzenia na żywo rywalizacji w ramach Konkursu „Smaki pokoleń – międzypokoleniowe warsztaty kulinarne". W zmaganiach kulinarnych udział wezmą uczniowie klas gastronomicznych z różnych szkół, tworząc wspólne zespoły z doświadczonymi kucharzami reprezentującymi Uniwersytety Trzeciego Wieku.

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem Sympozjum.


Sympozjum „Regionalne dziedzictwo kulinarne Częstochowy – między słowem a stołem"
Sympozjum „Regionalne dziedzictwo kulinarne Częstochowy – między słowem a stołem"


Opr. Kamila Kapuśniak, prof. UJD

Data dodania: 08 grudnia 2025