Badania kliniczne przetworów warzywno-owocowych wzbogacanych preparatem błonnikowym ze skrobi ziemniaczanej


Badania realizowane w ramach projektu pt. „Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji przetworów warzywno-owocowych nowej generacji wzbogaconych błonnikowym preparatem ze skrobi ziemniaczanej o właściwościach prebiotycznych z przeznaczeniem dla dzieci i młodzieży”, dofinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Działania 4.1 Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, którego kierownikiem jest dr hab. Janusz Kapuśniak, prof. UJD wkroczyły w fazę zaawansowanych badań klinicznych. Badanie kliniczne to jakiekolwiek badanie prospektywne, w którym włącza się człowieka lub grupę ludzi do jednego lub większej liczby „interwencji” związanych ze zdrowiem w celu oceny wpływu na ich zdrowie […] Interwencje obejmują, ale nie są ograniczone do leków, komórek i innych produktów biologicznych, zabiegów chirurgicznych, procedur radiologicznych, urządzeń, zabiegów behawioralnych, zastosowania zmiany procedur w opiece medycznej, profilaktyki zdrowotnej, itp.”. Badania zostały oficjalnie zarejestrowane w ogólnoświatowej bazie badań klinicznych ClinicalTrials.gov zarządzanej przez National Institutes of Health (NIH) oraz U.S. National Library of Medicine w Stanach Zjednoczonych. Badania zostały zarejestrowane pod numerem NCT05140070. Więcej informacji na stronie.

Opracował: dr hab. Janusz Kapuśniak, prof. UJD