Grupa naukowców z 7 instytucji naukowych (Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Medyczny w Gdańsku, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu, Politechnika Gdańska, Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie), pod kierunkiem prof. dr hab. Danuty Kołożyn-Krajewskiej, już od wielu miesięcy pracowała nad wypracowaniem kompleksowego systemu certyfikacji produktów żywnościowych o szczególnej wartości odżywczej „F-FOOD”. W systemie wprowadzono postulowany przez Parlament Europejski profil składników odżywczych o trzech zakresach:
- korzystny profil składników odżywczych, który definiuje minimalne zawartości witamin, składników mineralnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego i białka. Kryterium dostępu do Systemu F-FOOD oparto o wymóg posiadania co najmniej jednego oświadczenia żywieniowego na powyższe składniki;
- niekorzystny profil składników odżywczych, który definiuje maksymalne zawartości cukru, soli, tłuszczów, a nawet w niektórych kategoriach redukuje je do zera, tak jak w przypadku izomerów trans kwasów tłuszczowych, alkoholu i cukrów prostych. Ponadto, nie dopuszczono szeregu dodatków do żywności, barwników i aromatów;
- niekorzystny profil procesów technologicznych, który eliminuje produkty wysoko przetworzone powstałe z użyciem zaawansowanych procesów technologicznych.
Naukowcy utworzyli spółkę celową: Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną, które opracowało Znak certyfikujący Unii Europejskiej „F-Food” dla żywności o szczególnej wartości odżywczej. Jest to pierwszy taki system w Unii Europejskiej!
Środki spożywcze, które uzyskają certyfikat Znaku F-Food będą mogły być oznakowane na froncie opakowania logo Systemu przez okres do 2 lat. Logo ma postać znaku graficznego. Logo i Regulamin Znaku F-Food są rejestrowane w European Union Intellectual Property Office (EUIPO).
W Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie za proces certyfikacji będą odpowiadali pracownicy Centrum Innowacji i Badań Żywności Prozdrowotnej (InnoFood):
- osoba merytorycznie odpowiedzialna za funkcjonowanie Laboratorium Żywności Funkcjonalnej i za kontakt z CBZF - dr Kamila Kapuśniak
- osoby odpowiedzialne za proces rejestracji produktów: dr Kamila Kapuśniak, mgr Malwina Wójcik
- osoby w charakterze eksperta - prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD
Firmy produkujące żywność funkcjonalną i importerów zainteresowanych współpracą prosimy o kontakt:
- dr Andrzej Siemaszko, Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną sp. z o.o., ul. Mazowiecka 3, 92-215 Łódź, andrzej.siemaszko@cbzf.pl, tel.: 664 032 122
Więcej informacji na stronie: https://cbzf.pl
Opracowała: dr Kamila Kapuśniak