Menadżerskie studia z “zielonej” produkcji i marketingu
●
●
●
- pracowni metabolomiki,
●
- rolno-spożywczego w tym owocowo -warzywnego, zbożowego, soków i napojów,
- przetwórstwa żywności,
- KRUS,
●
możesz prowadzi własną działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności - nasz kierunek daje kwalifikacje rolnicze wymagane prawem; możesz pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych, przetwórczych, handlowych z sektora żywności (surowce i produkty).
jako analityk w laboratoriach związanych z oceną jakości żywności; jako specjalista ds. zamówień i dostaw w restauracjach, sieciach fast food, stołówkach i innych firmach gastronomicznych, jako doradca w instytucjach otoczenia rolniczego, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracyjnych i gospodarczych związanych z branżą rolniczą i spożywczą.
Biznes związany z produkcją żywności to jedna z dominujących branż gospodarki.
Z raportu Santandera wynika, że Polska jest liderem na rynku żywności. Rocznie produkujemy jedzenie o wartości 250 mld złotych. Mamy też duże nadwyżki, ponieważ aż 40 proc. żywności powstałej w Polsce, idzie na eksport. To zasługa dynamicznego rozwoju - w ciągu ostatniej dekady produkcja żywności w naszym kraju wzrosła o 57 procent.
Jako absolwent naszych studiów możesz znaleźć zatrudnienie w takich sektorach, jak:
rolnictwo, ogrodnictwo, rybołówstwo, leśnictwo, środki produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego, - sektor spożywczy,
- handel hurtowy,
- FMCG.
technologią żywności, rolnictwem, handlem i marketingiem, dietetyką, bezpieczeństwem i higieną żywności.
Program studiów
Studia inżynierskie produkcja i marketing żywności trwają 3,5 roku (7 semestrów).
Agrobiznesowy program studiów
Program studiów opracowaliśmy we współpracy z przedstawicielami “zielonego” biznesu. Dzięki temu dopasowaliśmy go do oczekiwań pracodawców tak, aby nasze studia dawały pożądane przez nich kompetencje specjalistów z obszaru produkcji, handlu i marketingu.
Podczas studiów dowiesz się m.in.
- jak wykorzystywać nowoczesne techniki i narzędzia zarządzania rolnictwem, w tym modele marketingowe, systemy IT,
- jak prowadzić negocjacje biznesowe,
- jak zarządzać projektami w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa, logistyki i dystrybucji hurtowej i detalicznej,
- jak podejmować decyzje biznesowe w zmiennej rzeczywistości sektora rolnego, spożywczego i FMCG na rynku krajowym, unijnym i zagranicznym,
- jak przeprowadzać analizy rynkowe - przedsiębiorstwa i jego otoczenia biznesowego,
- jak budować relacje z otoczeniem uwzględniając specyfikę kulturową mieszkańców obszarów wiejskich.
Po piątym semestrze wybierasz jedną z trzech specjalizacji, dzięki którym wyspecjalizujesz się w takich dziedzinach, jak:
- przetwórstwo żywności,
- agrobiznes,
- logistyka w łańcuchu żywnościowym.
Nowoczesna infrastruktura
Zajęcia realizować będziesz w unikatowym kompleksie laboratoriów wyspecjalizowanych w analizach żywności. Podczas zajęć będziesz pracować z nowoczesną aparaturą pomiarową i sprzętem komputerowy. Nasze laboratoria to m.in.
- pracownia żywności funkcjonalnej,
- pracownia analizy żywności,
- pracownia biologicznych funkcji żywności,
- pracownia metabolomiki,
- laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów.
Eksperci na wykładach
Twoje zajęcia prowadzi kadra o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych, praktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych, m.in.:
● przedsiębiorców i menadżerów - praktyków z branży rolno-spożywczej,
● prawników zajmujących się tematyką ochrony towarowej i relacjami biznesowymi,
● marketingowców z branży agrobiznesu, sektora spożywczego i FMCG,
● ekonomistów badających sektor rolny i spożywczy,
● ekspertów z instytucji zajmujących się “zieloną gospodarką” oraz z takich instytucji jak:
- Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN,
- Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,
- Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka PAN,
- Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
- Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,
- Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
● organizacji międzynarodowych, jak The European Polysaccharide Network of Excellence (EPNOE).
Praktyki u liderów
Podczas naszych studiów przygotowaliśmy program praktyk w unikatowej formule. Zamiast zwyczajowego jednego bloku staży studenckich w jednej firmie będziesz odbywać sześć praktyk (po miesiącu w każdym semestrze) w różnych obszarach i firmach:
- produkcja rolnicza, ogrodnicza i hodowlana,
- żywienie zbiorowe,
- przetwórstwo żywności,
- przechowalnictwo,
- obrót surowców i produktów żywnościowych,
- nadzór i certyfikacja w agrobiznesie.
Najlepsze studentki i studenci zapraszani są na płatne staże i otrzymują stypendia od pracodawców - nawet 3000 zł miesięcznie. Gwarantujemy Ci miejsca praktyk w gospodarstwach rolnych oraz firmach i instytucjach związanych z branżą rolno-spożywczą. Wśród 50 naszych partnerów znajdziesz liderów rynku i ważne dla niego instytucje, m.in.
● JURAJSKIM AGRO FRESH PARK S.A. (JAFP S.A.) - największy w Polsce integrator rynku rolno-spożywczego,
● Pamapol - producent dań gotowych, zup, konserw i pasztetów,
● Goliard - prodcent makaronów,
● Kubara - producent żywności funkcjonalnej - marki Dobra Kaloria i Amarello,
● Cargill Feed & Nutrition - Cargill Feed & Nutrition
● Bromex Poland - producent nasion przyprawowych, przetworzonego zboża oraz ziół,
● Cargill Feed & Nutrition,
● Agropasz,
● KRUS - Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Częstochowie,
● KOWR - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Częstochowa ,
● ARiMR - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Śląski Oddział Regionalny,
● ODR - Śląski Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie,
● Sanepid - Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie i Chorzowie.
Możliwości studiowania
Jako student produkcji i marketing żywności będziesz mieć dostęp do całej infrastruktury Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie np:
- przyjazne studentom akademiki,
- uczelniany system stypendialny,
- wyjazdy w ramach programów międzynarodowej wymiany studentów,
- Akademickie Centrum Sportu.
Jak się dostać na studia?
Na inżynierski kierunek produkcja i marketing żywności możesz startować zaraz po maturze. W rekrutacji brane są pod uwagę przedmioty maturalne, na podstawie których wyliczane są punkty rekrutacyjne.
Jeśli masz jakieś pytania o kierunku produkcja i marketing żywności - zapytaj.
Napisz do nas, a przyślemy Ci szczegółowe informacje na temat:
- wymaganych rekrutacji przedmiotów maturalnych
- limitu miejsc na kierunku
- progów punktowych
r.barczynska-felusiak@ujd.edu.pl
Przedmioty maturalne
- matematyka lub informatyka - waga 0,5
- chemia lub biologia lub język polski - waga 0,3
- język obcy nowożytny - waga 0,2
Progi punktowe
Progi punktowe ustalane są po zakończonej rekrutacji. Jeśli chcesz wiedzieć o progach punktowych napisz do nas.
Limit miejsc
50 osób
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym kierunku studiów wypełnij formularz, a prześlemy Ci więcej informacji.
Kontakt do opiekuna kierunku
r.barczynska-felusiak@ujd.edu.pl
Zapisz się na studia tutaj: