Spotkanie z dziennikarzami na inaugurację ważnego projektu


9 stycznia odbyła się konferencja prasowa podczas, której dziennikarze zostali zapoznani z rozpoczętym na początku 2020 roku projektem Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie o nazwie „Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji przetworów warzywno-owocowych nowej generacji wzbogaconych błonnikowym preparatem ze skrobi ziemniaczanej o właściwościach prebiotycznych z przeznaczeniem dla dzieci i młodzieży”. Projekt, którego kierownikiem jest dr hab. Janusz Kapuśniak, prof. UJD (prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą), jest największym w historii projektem badawczo-rozwojowym realizowanym w naszej Uczelni o całkowitym budżecie 7 470 801.02 zł. Więcej o nim tutaj i w relacji mediów:

https://www.radio.katowice.pl/zobacz,46987,Uczelnia-bedzie-walczyc-z-nadwaga-u-dzieci-Dietetyczne-przetwory.html

http://fiat.fm/info/otylosci-mowimy-nie/

https://gazetaregionalna.com/pomoga-zwalczac-otylosc/?fbclid=IwAR239s4Wukc7FEspLdEbqEvB-uD1sTinEu5HRUp4D20-F7LbXuGRMh4m47w

https://czestochowa.wyborcza.pl/czestochowa/7,48725,25581499,uniwersytet-w-czestochowie-chce-leczyc-dzieci-i-mlodziez-z-otylosci.html

https://dziennikzachodni.pl/uniwersytet-w-czestochowie-ma-patent-ktory-moze-pomoc-w-zwalczaniu-otylosci/ar/c14-14705205